Natuurfeesten

Zoals al eerder benoemd wordt Wicca gezien als een natuurreligie. Ieder jaar vinden acht sabats plaats om de natuur en de God en Godin te eren. De acht feesten zijn gebaseerd op het jaarwiel, wat het levensverhaal van de God en Godin moet voorstellen. Doormiddel van rituelen wordt de natuurkracht centraal gesteld.

Imbolc
Tussen 31 januari en 2 februari wordt het vuurfeest of ploegfeest gevierd. Tijdens dit feest wordt de vruchtbaarheid van de aarde geëerd en gevierd. Dit wordt geassocieerd met de Godin als maagd en wordt vaak gevierd met vreugdevuren.

Ostara
Tussen 20 en 22 maart wordt het zonnefeest gevierd. Ze vieren het begin van de lente, de geboorte van de zonnegod, de tijd van nieuw leven. Tijdens dit feest geven Wicca’s elkaar een rood geschilderd ei met een gelukswens erop. Het ei staat symbool voor nieuw leven.

Beltain
Beltain staat ook wel bekend als meiavond. In de nacht van 30 april op 1 mei staat tijdens dit feest de vereniging of bevruchting van de God en Godin centraal. En wordt vruchtbaarheid en groei gevierd.

Litha
Litha vindt plaats op 21 juni en staat bekend als het midzomerfeest. Tijdens dit feest wordt er gevierd dat er in de natuur overgang plaatsvindt van groei naar rijping. De zonnewende staat tijdens dit feest centraal en de zon staat nu op het hoogste punt. De nacht hiervoor wordt midzomernacht genoemd, waarin de liefde centraal staat.

Lammas
Tussen 30 juli en 2 augustus, exact negen maanden voor Beltain, wordt Lammas gevierd. Lammas staat bekend als het graanfeest of oogstfeest en tijdens dit feest wordt de natuur geëerd voor haar vruchtbaarheid.

Mabon
Tussen 20 en 23 september vindt Mabon plaats. Tijdens Mabon wordt er gevierd dat er evenwicht is tussen licht en donker. Het begin van de hersft wordt gevierd. Op dit moment zijn de dagen precies even lang als de nachten.

Samhein
Op 1 november wordt Samhein gevierd. Dit is het einde van de zomer en wordt door sommige Wicca gezien als het nieuwe jaar. Dit feest kennen wij ook wel als Halloween en is daarom één van de meeste bekende Wicca feesten. Het wordt ook wel het feest van de doden genoemd. Er wordt gezegd dat op deze dag de sluier tussen onze wereld en de geestenwereld het dunst is.

Yule
Op 21 of 22 december wordt het Midwinter feest gevierd. Wicca’s  vieren de terugkeer van het licht na de donkere periode. Licht staat hierbij centraal, omdat het de duisternis heeft overwonnen. Daarmee staat dit feest in teken van hoop en vertrouwen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final