Aromatherapie & een paar tips!

Aromatherapie kennen we allemaal, maar wat is de beste methode en hoe werkt het? Ik heb een aantal voorbeelden voor je..

~ Werking: Bij verdamping worden essentiële oliën ingeademd via de neus en de longen. Via de neus worden de aromamoleculen het limbisch systeem van de hersenen geprikkeld. Dit gedeelte van de hersenen stuurt onze emoties. Daarom hebben geuren zo’n impact op hoe we ons voelen.

~ Beste methode: Een van de grote voordelen van inademing bij verdamping van essentiële of etherische oliën is het feit dat de bloed hersenbarrière niet genomen hoeft te worden. Daardoor is de invloed van een geur op het welzijn meestal binnen een kwartier merkbaar.

~ Toepasbaarheid:
• Hongergevoel: venkel bijvoorbeeld remt de eetlust en is dus een natuurlijk afslankmiddel.
• Geheugen: presteer op dit gebied beter met behulp van de aroma’s van de jeneverbes, koriander, venkel, marjolein of rozemarijn.
• Slaap/waakritme: lavendel staat bekend om zijn slaapverwekkende werking, maar dit geldt ook voor kamille, marjolein, nootmuskaat en mandarijn.
• Positieve en negatieve emoties: jasmijn wordt vaak gebruikt tegen postnatale depressies. Daarnaast zijn er veel aroma’s die depressiviteit en stress tegengaan zoals bergamot, sinaasappel, mandarijn, neroli, lavendel, jasmijn, roos, ylang-ylang of kastanje.
• Pijnregulering: hoewel op dit terrein het gebruik van etherische oliën in massageolie of kompressen meer voor de hand ligt.
Soms is verdamping wél de aangewezen methode: meng bij hoofdpijn 2 druppels lavendel met 2 druppels pepermunt, sprenkel dit op een zakdoekje en adem dit in.

De etherische oliën stimuleren niet alleen deze processen maar kunnen ze ook afremmen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Open brief aan mijn oudste dochter...

Vraag me niet hoe ik altijd lach

LIVE - Sergey Lazarev - You Are The Only One (Russia) at the Grand Final